Začněte publikovat ještě dnes!

10 potravin pro dobrou funkci jater a pro zlepšení jejich 22 pro život zcela nezbytných činností…

300620141193
Játra se nacházejí v pravé horní části břišní dutiny. Představují největší orgán těla a provádějí víc než 500 různých činností.

Nejméně 22 činností jater je pro život zcela nezbytných Játra jsou hlavním detoxikačním střediskem těla : neutralizují a vylučují z těla jedy, léčiva, nikotin, alkohol a další látky obsažené v krvi.

K dalším činnostem jater patří ukládání glukózy ve formě glykogenu a udržování hladiny cukru v krvi, tvorba důležitých bílkovin atd.

Pro život člověka jsou velmi důležitá a proto bychom si je měli chránit a co nejlépe se o ně starat.

Představíme si tedy alespoň 10 potravin, které velmi pomáhají játra udržet v co nejlepší kondici.

1. Česnek – není jen přírodní antibiotikum.

Obsahuje ajoen, což je účinná látka, která zabraňuje tvorbě krevních sraženin a pravděpodobně působí i jako antimykotikum.

Dále alicin, který má právě antibakteriální účinky, dále allylsulfidy – sloučeniny síry, které brání růstu zhoubných nádorů, škodlivému účinku karcinogenů a podporují řízené sebezničení buněk.

Sloučeniny síry zároveň podporují činnost glutationu, látky, která potlačuje karcinogeny. K tomu obsahuje i selen, který játra přirozeně čistí.

2. Červená řepa – velmi dobře čistí játra

A mimo toho obsahuje i mnoho dalších látek, které chrání před rakovinou, zabraňují vzniku srdečních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu a homocysteinu. 

Pozor ale na řepné listy, které obsahují šťavelany a proto by je neměli konzumovat lidé s onemocněním ledvin nebo dnou. Na vyčištění jater je velmi dobrá šťáva z červené řepy, ale v menším množství smíchaná třeba se šťávou z mrkve.

3. Grepfruit – jeho šťáva odstraňuje toxické látky i karcinogeny z jater.

Grep obsahuje také pektin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Současně však toto ovoce může působit špatně v kombinaci s některými léky. Proto je třeba, pokud člověk užívá nějaké léky předem si zjistit podrobnosti o jeho působení v tomto směru.4. 

4. Listová zelenina – čím zelenější, tím lepší.

Saláty či špenát dokážou neutralizovat kovy, chemikálie i pesticidy, které se mohou vyskytnout v naší potravě. Špenát ale také obsahuje šťavelany, které brání vstřebávání vápníku a železa. Není vhodný při onemocnění ledvin a dnou.

5. Zelený čaj – působí blahodárně na celý organismus díky vysokému obsahu antioxidantů.

Obsahuje také flavonoidy označované jako katechiny, které brání růstu rakovinných buněk, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

6. Avokádo – obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny

Ale i množství vitaminů a minerálů. Játra obzvlášť ocení antioxidant glutation, díky, kterému se snáz zbavují škodlivin.

Glutathion také zachytává volné radikály, které poškozují buňky.

7. Brokolice a kedlubny – důležité jsou při tvorbě trávících enzymů

Čímž usnadňují játrům jejich práci.

Brokolice je navíc vynikajícím netučným zdrojem vápníku. Obsahuje také lutein, který chrání tlusté střevo před vznikem rakoviny.

Obsahuje i draslík důležitý pro snížení vysokého tlaku a k ochraně před mrtvicí.

8. Citron – je nejen bohatý na vitamin C

Ale likviduje též toxické látky a podporuje trávení. Rovněž tak snižuje kyselost organismu.

9. Kurkuma – obsažena je především v indickém kari koření.

Pomáhá při trávení tuků a při tvorbě žluči, která je pro trávení tuků nezbytná.

Je to jeden z přírodních prostředků, s jehož pomocí lze játra detoxikovat. Navíc také chrání proti rakovině a srdečním onemocněním.

Vykazuje i ochranné účinky proti vzniku šedého zákalu.

10. Vlašské ořechy – jsou bohaté na glutation a omega 3 mastné kyseliny.

Jádra jsou zdravá pro srdce, mozek a v neposlední řadě podporují játra při očistných procesech.

Kyselina alfa-linoleová, kterou také obsahují  zmírňuje artritidu, snižuje riziko srdeční příhody a mrtvice.

Jídlo je velmi důležité, protože se jím dá ledacos zkazit, ale i napravit.

Je důležité nejenom pro játra, ale pro celý organismus a je proto zapotřebí věnovat mu zaslouženou pozornost.

Mnohdy člověk ani neví, že má například oslabená játra vlivem nevhodné stravy a působením škodlivin z ovzduší a z jídla, případně nezdravým způsobem života, protože toto oslabení se nemusí ihned projevit nějakými vážnými problémy nebo příznaky.

V době, kdy se nějaké porucha objeví, je už daleko náročnější ji odstranit, někdy se to už nepodaří vůbec. Proto je lepší takovým situacím předcházet.