Francouzský paradox aneb proč jsou Francouzky štíhlé

 Francouzská kuchyně je bohatá nejen na ovoce a zeleninu, ale také na maso, omáčky, tučné sýry, čokolády, majonézy, croissanty, palačinky, červené víno. Francouzské ženy nepočítají kalorie, netrýzní se dietami ani netrápí své tělo nadměrným cvičením. A přesto většina Francouzek je štíhlá. Jak je to možné?

Vychutnávání jídla i života

Vše, co Francouzky dělají, dělají s radostí, požitkem, baví je to. Netrápí se, neodříkají si, nedělají nic, co znamená mnoho námahy a mizivé výsledky. Mají rády život, samy sebe i dobré jídlo. Díky tomu jsou silné osobnosti, které nenapadne používat jídlo jako prostředek pro utišování smutků a zvládání stresu. Jídlo samo o sobě je pro ně požitek.

Na jídlo si udělají čas, jedí v klidu, beze spěchu, vychutnávají si jídlo i atmosféru. Jelikož jedí pomalu, jejich tělo má dost času na trávení a na přijetí signálu sytosti. Francouzky si vždy k jídlu sednou, jíst ve stoje nebo dokonce při chůzi je pro ně nemyslitelné.

Důležité je pro ně nejen vychutnávání jídla, ale i jeho příprava. Jídlo musí hrát všemi barvami a potěšit smysly. Nekupují polotovary ani pochybné konzervy, zato často nakupují čerstvé sezónní suroviny, pro které chodí na trhy. Francouzská kuchyně je nedomyslitelná bez bylinek, které si Francouzky pěstují na zahrádce nebo si je kupují na trhu.

Francouzské ženy také rády navštěvují své oblíbené restaurace, kavárny nebo bistra, nejedná se však o žádné fast foody. Francouzky mají rády kvalitní jídla, která si vychutnávají i na veřejnosti. Nemají proto ani nejmenší sklon někde v ústraní „zdlábnout“ např. kyblík přeslazené smetanové zmrzliny.

Francouzky se nestresují vážením ani počítáním kalorií ani si jídlo nevyčítají. Jídlo je pro ně přece požitek, který patři k životu. Jejich tajemství štíhlosti spočívá v tom, že mají rady samy sebe, cítí se ve svém těle dobře a naslouchají mu. Pokud se najedí o něco více než by měly, nic si nevyčítají, ale vykompenzují to pohybem. Francouzky si umí užívat nejen jídlo, ale i život.

Ke štíhlé linii patří pohyb. Kdo si myslí, že se Francouzky dřou do padnutí ve fitness centrech nebo že běhají, apod., mýlí se. Francouzky milují nejpřirozenější pohyb, kterým je svižná chůze a také mají rády nenáročné sporty, např. pétanque.

Malé porce

Francouzky dávají přednost kvalitě před kvantitou, jedí menší porce, které si vychutnávají. Např. nadýchaný francouzský croissant váží cca 30 g, zatímco poctivý máslový český loupák váží cca 60 g. Nechat zbytky na talíři není ve Francii nezdvořilé. Ve Francii plní příloha funkci obložení, v žádném případě se nejedná např. o kupu brambor, zabírající více než polovinu talíře. K malým porcím přispívá i také velká sytost francouzské stravy. Ve Francii jsou oblíbená tučná jídla, jako jsou tučné sýry, majonézy, avšak tuk má velkou sytící schopnost, zvláště ve spojení s bílkovinami. Tuk vyvolává uvolňování hormonu cholecystokininu (CCK), který mozku předává informaci, že žaludek je již naplněn. Nízkotučné potraviny nezaručují zdravou výživu, nemají vysokou sytící schopnost a výsledkem je, že k nasycení je potřeba sníst větší porci.

K jídlu patří i káva a víno, zejména červené, ale opět je kladen důraz na kvalitu, nikoli na množství. A samozřejmě i na požitek. Kofein mírně tlumí chuť k jídlu a podporuje metabolizmus.

Základem jídelníčku je pestrost

V jídelníčku francouzských žen lze najít nejen hodně sýrů, čokolády, majonézy, omáček ale i zeleniny a ovoce z celého světa. Ovoce je ve Francii mnohdy podáváno místo dezertu. Nechybí ani rozmanité přílohy z celého světa, drůbeží, jehněčí, hovězí i vepřové maso a také ryby a mořské plody. Francouzská kuchyně není monotónní, ani v ní nepřevažují smažená a těžká jídla, přepalované tuky, polotvary, konzervy, uzeniny, lahůdkářské saláty ani instantní jídla nebo jídla z fast foodů. Pestrá strava dodá tělu všechny potřebné látky v dostatečném množství.

Snídaně je základ, nejvíce jídla se jí v poledne

Den francouzských žen začíná bohatou snídaní, na kterou si udělají čas. Největším jídlem dne je však oběd, který má několik chodů. Nejedná se však o žádné obří porce, ale o ochutnávání hodně jídel v menším množství. A nápoje? Nejrozšířenějším nápojem ve Francii je obyčejná pitná voda a také káva a malé množství, sklenička nebo dvě, kvalitního vína. Večeři si francouzské ženy též vychutnávají, opět je kladen důraz na kvalitu, ne na kvantitu. Nestane se jim, že celý den se omezují v jídle a potom večer díky hladu snědí vše, co jim přijde pod ruku, jen když je to kalorické. Díky vhodné skladbě a vhodnému rozložení jídla během dne se nepřejídají, ale jedí vše, co jejich tělo skutečně potřebuje.

Víno pro zdraví i štíhlou linii

Ve Francii je zvykem pít menší množství kvalitního vína zejména k jídlu. Tato záliba má pozitivní vliv na látkovou výměnu i dobrou funkci srdce a cév. Pravidelné dávky vína v menším množství působí pozitivně na srdce i cévy. Ve víně jsou obsaženy látky se silným antioxidačním účinkem, jedná se zejména o polyfenoly a flavonoidy. Mezi známé silné antioxidanty patří resveratrol, který snižuje přilnavost cholesterolu k cévním stěnám, čímž působí jako prevence proti ateroskleróze. Resveratrol má také protinádorové účinky. Jedná se o látku, kterou si rostliny vytváří jako ochranu proti škůdcům. Po napadení rostliny škůdci nebo plísní resveratrol zpomaluje stárnutí buněk tak, aby plody mohly dozrát až potom,co budou škůdci zničeni.Ve vinných hroznech je resveratrol obsažen zejména ve slupce a jeho množství se zvyšuje např. při výskytu houbových chorob, za chladného počasí nebo působením ultrafialového záření. Většina zdraví prospěšných látek se nachází ve slupkách. Bílé i červené víno se vyrábí z kvašené hroznové šťávy, pro výrobu červeného vína se na rozdíl do bílého vína používají i slupky. Z tohoto důvodu je červené víno zdravější než bílé víno, podle vědeckých výzkumů se v červeném vínu nachází padesátkrát až stokrát větší množství resveratrolu než v bílém víně.

Autorka: Evžena Janovská

 

 

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář