Karotka – nejen pro zdravé oči

Karotka obsahuje nejen beta-karoten

Beta-karoten, obsažený v karotce, je provitamín vitamínu A. Vitamín A je nutný nejen pro tvorbu zrakového pigmentu, ale i pro růst a regeneraci buněk sliznic a kostí, pro správnou funkci sliznic, krvetvorby, imunitního systému, spermií, vajíček a také pro správný vývoj plodu.

Beta-karoten je látka, ze které si tělo vyrábí vitamín A.

Kromě beta-karotenu, který je také silný antioxidant, jsou v karotce obsaženy další prospěšné látky, jako je vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, železo, vlákninu a fytonutrienty (přírodní biologicky aktivní látky, obsažené v rostlinné stravě).

Karotka jako lék

Karotka je nejen chutná zelenina, hojně používaná v kuchyni, mrkev je pro svoje pozitivní účinky na naše zdraví využívaná i jako přírodní lék. Pro svoji lehkou stravitelnost je vhodná při dietách, které šetří náš trávicí trakt. Karotka je jedna z prvních potravin kojenců.

Je používaná jako močopudný prostředek, při šerosleposti, při revmatických zánětech kloubů, při močových kamenech, proti anémii i kožním chorobám. Karotka spolu s banány a vývarem z rýže, ovesných vloček je i účinným prostředkem proti průjmu.

Kaše ze syrové karotky pomáhá obnovit poškozenou střevní sliznici. Vláknina karotky podporuje vylučování cholesterolu a také působí proti zácpě.

Šťáva ze syrové karotky je vynikající čistící prostředek nejen pro žlučník, ale pro celé tělo, zbavuje ho odpadových látek, které se nahromadily v játrech vlivem roky trvajícím nesprávnými stravovacími zvyklostmi.

Karotka je používaná také při posílení imunity, nemocní s rakovinou potřebují posílit imunitní systém, šťáva ze syrové karotky je pro ně nejen chutným nápojem, ale i lékem. V roce 2005 vědci zjistili, že látka falcarinol, obsažená v karotce má pozitivní vliv na snížení rozvoje rakoviny.

Karotku ocení také ti, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy i ti, kteří si chtějí zachovat štíhlou linii. A to nejen pro její sladkou chuť, ale i pro množství vlákniny a malé množství kalorií.

Nejúčinnější je karotka v syrovém stavu, vařením, konzervováním a dalším zpracováním ztrácí mnoho užitečných látek. Je nejlepší syrová nebo mražená, mražení je šetrný způsob konzervace, při kterém jsou zachovány užitečné látky.

Karotka v kuchyni

Karotka je na rozdíl od mrkve šťavnatější a má sladší chuť. Nejlépe chutná syrová ve formě salátů, pomazánek, šťáv nebo i bez jakékoli úpravy. Je chutná i dušená s máslem nebo jako příloha k masu. Do omáček, polévek nebo do pečiva je vhodnější mrkev.

Baby karotka není tím, čím se zdá být

Baby karotka na rozdíl od běžné karotky neroste v zemi. Jedná se o průmyslově zpracované karotky a mrkve, které jsou poškozené, zlomené či jinak nevzhledné a které by proto nebylo možné zabalit a prodat.

Proto se očistí, zbrousí na malé kousky a vytvarují se z nich malé, oblíbené baby karotky. Potom následuje chlórová lázeň, která jim dodá zářivě oranžovou barvu. Na obalu není uveden chlór, protože byl použit během procesu zpracování a nebyl přidán jako ingredience produktu.

Na obalu se spotřebitel nedozví nic nejen o obsahu chlóru, ale ani o sloučenině chlóru, která tvořila chlórovou lázeň. A to je velmi důležité. Není chlór jako chlór, záleží na sloučenině chlóru. Chlór je obsažen v kuchyňské soli, kuchyňská sůl, kterou běžně solíme, je chlorid sodný a chlór máme i v těle, kde plní důležité funkce.

Chlór se však také  používá i jako pesticid, určený k ničení živých organismů. Je proto nejlépe kupovat si běžnou karotku a mrkev, vzdát se pohodlí a dát si práci s jejím omytím, očištěním a nakrájením.

Tip na rychlou a zdravou pomazánku z karotky

Na jednu porci této chutné pomazánky potřebujeme:

  • jednu karotku (cca 75 g),
  • čajovou lžičku šťávy z citrónu,
  • 100 g žervé nebo sýru Lučina
  • a petrželovou nať (petrželku lze nahradit pažitkou nebo natí z jarní cibulky)

Omytou a oškrábanou karotku nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citrónu, žervé nebo sýr Lučina a řádně promícháme. Nakonec přidáme zelenou petrželku nebo pažitku, případně nať z jarní cibulky. Podáváme s chlebem nebo celozrnným pečivem.

Autorka: Evžena Janovská

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář