Nejzdravější kuchyně světa: Japonská

Japonci jsou známi svoji dlouhověkostí, není divu, japonská kuchyně patří k nezdravějším kuchyním na světě. Snad právě proto se Japonská kuchyně šíří po světě, i v naší republice můžeme najít japonské restaurace a sushi-bary.

Používané ingredience

Základní ingredience používané v japonské kuchyni jsou ryby, mořské plody, rýže a zelenina. Ingredience používané v japonské kuchyni jsou většinou čerstvé, tepelná úprava je minimální. Japonci rádi jedí syrové ryby, mořské plody.

Některé pokrmy se tepelně upravují, mezi nejčastější úpravy patří vaření, dušení i smažení. V Japonsku se používá málo tuku a ostrých koření. Jídlo se dochucuje různými druhy dochucovadel, mezi nejznámější dochucovadla patří zázvor, rýžový ocet, wasabi, sójová omáčka a sójová pasta miso.

Wasabi, známá též pod názvem japonský křen, je rostlina příbuzná hořčici, prodává se jako kořen nebo ve formě pasty. Látky obsažené ve wasabi mohou omezovat růst mikrobů, je to jeden z důvodu, proč je wasabi často podáváno s mořskými rybami.

Japonská sójová omáčka shoya se vyrábí ze sójových bobů, ječmene, soli a někdy i cukru. Sójová pasta miso se vyrábí ze sójových bobů, pšenice nebo rýže a soli. Je nepostradatelná pro přípravu mnoha jídel, hlavně jídel z ryb a zeleniny. Mezi tradiční ingredience japonské kuchyně patří též různé druhy mořských řas.

Japonská tradiční jídlaJaponská kuchyně je zdraví prospěšná.

Mezi nejtradičnější japonská jídla patří sashimi a sushi.

  • Sashimi jsou kousky různých druhů ryb nakrájených na různé tvary (plátky, proužky, kostičky), podávaných s různými druhy zeleniny nakrájené na kousky.
  • Sushi je plátek ryby položený na povrch válečku z rýže zabalený do jedlé mořské řasy, nejčastěji do řasy nori.

Ale to není vše, ryby se v Japonsku jedí připravované na desítky nejrůznějších způsobů. Dalším oblíbeným jídlem v Japonsku je například tempura, jedná se o smažené malé kousky ryb, raků a dalších mořských živočichů, a zeleninu obalenou v těstíčku.

V Japonsku je velmi oblíbená polévka miso, tzv. misoshiru, která je připravována povařením miso ve vodě s různými přísadami, hlavně s rybami a zeleninou, ale v poslední době i s hovězím a vepřovým masem.

Sushi – japonské národní jídlo

Sushi, v překladu „kyselá rýže“, je plátek ryby nebo plodů moře položen na povrch válečku z kulaté, bílé rýže, která má vysokou lepivost (nelze ji nahrazovat klasickou rýží), a ten je pak ještě celý zabalen do jednoho z druhů jedlých mořských řas, nejčastěji do řasy nori.

K rybě může být přidána zelenina, vejce nebo avokádo. Sushi je oblíbené nejen pro svoji netradičnost, ale také výživovou hodnotu.

Vyrábí z rýže, která se uvaří a ještě teplá se smíchá se speciální omáčkou z rýžového octa, sushinoko, a nechá se vychladnout, spolu se syrovými rybami nebo plody moře je to základní ingredience. Syrové ryby jsou pro naše zdravé prospěšnější než ryby tepelně upravované.

Kromě ryb, nejčastěji se používá losos a tuňák, a mořských plodů, např. krevet, chobotnic, sépií, muš lí se k výrobě suši používají také mořské řasy, zejména mořská řasa nori, houby, avokádo a zelenina.

Sushi může být dochucováno tradičními japonskými dochucovadly, např. pastou wasabi nebo naloženým zázvorem. Sushi je tak zdrojem mnohých, pro lidské tělo důležitých látek – kvalitních bílkovin, nenasycených kyselin, proteinů a minerálů, zejména jódu.

Sushi je nízkokalorické, obsahuje málo tuku, je to výborné jídlo nejen pro ty, kteří chtějí hubnout, ale i pro ty, kteří si chtějí svoji tělesnou hmotnost udržet.

Tradiční japonský příbor

Tradiční japonský příbor netvoří lžíce, vidlička a nůž, ale hůlky, tzv. haši. Jsou dlouhé cca 25 cm a jsou určeny pouze pro konzumaci jídla. Hůlky se drží vždy v pravé ruce, podel japonských zvyků se upřednostňuje pravá ruka.

Existují hůlky, které se používají pro přípravu jídla, jsou větší než hůlky pro konzumaci jídla. Hůlky jsou nejčastěji vyráběny ze dřeva, méně často ze slonoviny nebo některých druhů kovů. Hůlky jsou nedílnou součástí japonské kultury, patří mezi věci, které přišly do Japonska z Číny.

Japonské tradiční nápoje

Tradiční japonský nápoj, zelený čaj je v Japonsku spjat s náboženstvím, tradiční japonský čajový obřad je nedílnou součástí Japonské kultury. Japonci pijí několik druhů zeleného čaje. Mezi další japonské tradiční nápoje patří saké a sochu.

Saké je rýžové víno, má charakteristickou chuť. Je mnoho druhů sake – základní rozdělení je na kouřové, surové a čisté, které je nejsvětlejší a dá se podle kvality rozdělit do dalších třech stupňů.

Saké se podává teplé (atsukan) – převážně v zimě anebo studené (reishu). Sochu je alkohol, vyráběný z obilovin nebo brambor. V poslední době je v Japonsku oblíbená také káva a pivo.

Recept tradičního japonského jídla

Tradiční japonské jídlo tempuru si lze připravit i doma, příprava není nijak náročná.

Tempura (1 porce)

Suroviny:

  • 150 g garnátů,
  • 80 g lilku,
  • 30 g chřestu,
  • 30 g cibule,
  • 10 g hladké mouky,
  • 1 ks. vejce,
  • olej (smažení),
  • sójová omáčka shoya (ochucení)

Postup: Z garnátů odstraníme hlavičku i skořápku a vytvoříme po straně tři řezy, aby se garnáti v oleji nezkroutili. Odřízneme špičky ocasu. Omytý, oloupaný lilek nakrájíme na kousky, chřest nakrájíme podélně, oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Z vejce, mouky a ledové vody vytvoříme těsto, které necháme vychladit. Na rozpáleném oleji osmažíme ingredience, obalené v těstíčku, začínáme se zeleninou. Pěnu z oleje a opadané kousky těstíčka sbíráme z povrchu oleje pomocí sítka. Usmažené kousky dáme na ubrousek, aby se vsákl nadbytečný olej. Naaranžujeme na talíř, ochutíme sójovou omáčkou shoya a podáváme.

Autorka: Evžena Janovská

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář