Oslavte Silvestra bez kocoviny… Vynechte alkohol!

…  lidé, kterým zdravotní důvody nedovolují pít alkohol, např. diabetici, lidé s onemocněním jater.

Co dělat, aby první den roku nebyl díky kocovině nejhorším dnem v roce?

Jak předejít kocovině

První předpoklad jak se rychle neopít a nemít kocovinu je nepít alkohol nalačno.

Pít jakýkoli alkohol na prázdný žaludek má stejný účinek, jako kdybychom si ho zavedli přímo do žíly.

Před pitím a během pití alkoholu je třeba jíst, vhodné je „zobání“ tučných jídel.

Tělo při odbourávání alkoholu spotřebovává vitamíny, a ty je mu třeba dodat, jinak se kocovině nevyhneme.

Na našem stole proto nemá chybět ovoce, zelenina, chléb a celozrnné pečivo.

Ovoce a zelenina je spolu s ořechy výborným doplňkem k různým druhům sýrů nebo i k pečenému masu.

Během pití alkoholu je třeba průběžně „zobat“, pivaři si díky hořké chuti piva mohou dopřát mastnější občerstvení.

Musí však dát pozor na šampaňské, které bývá obvyklým půlnočním přípitkem, šampaňské si s pivem moc nerozumí. Průběžní „zobání během pití vína zabrání překyselení žaludku.

Alkohol sice zahání pocit žízně, ale odnímá tělu vodu,

dehydratuje ho, proto je třeba během pití alkoholu pít vodu.

Jednou z příčin nesnesitelné bolesti hlavy po večírku bývá dehydratace.

Pít limonády a další slazené nápoje není dobrý nápad, cukr váže na sebe vodu, a tím podporuje dehydrataci.Po silné kávě se sice vystřízliví, mnohdy však bolí hlava, káva, stejně jako alkohol působí dehydrataci.

Míchání alkoholu může mít nepříjemné následky v podobě silné kocoviny, a také se lze snadno opít, nejzrádnější jsou různé koktejly.

Míchat tvrdý alkohol s vínem, pivem není také dobrý nápad.

Kdo se nechce rychle opít a druhý den ráno trpět kocovinou, měl by při pití alkoholu postupovat od nápojů s nižším obsahem alkoholu k nápojům s vyšším obsahem alkoholu, např. po víně se lze napít vodky, nikdy však ne opačně.

Rychle se lze opít a přijít ke kocovině pitím většího množství alkoholických nápojů, které obsahují kysličník uhličitý, jako je např. šampaňské nebo většího množství teplých alkoholických nápojů, např. svařák, grog.

Kombinace alkoholu a většího množství cigaret je jedním z nejlepších předpokladů, jak po příjemném večírku strávit jedno z nejpříšernějších rán v roce.

Riziko kocoviny u běžných alkoholických nápojů

Po některých druzích alkoholických nápojů vzniká snadněji kocovina, po jiných druzích méně.

Vodka

Kvalitní vodka je nejčistší alkoholický nápoj, neobsahuje téměř žádné nečistoty, které vznikají fermentací.

I když má 40-60 % alkoholu, mělo by na vás její pití zanechat co nejmenší následky.

Další výhodou vodky je, že patří k alkoholickým nápojům s nejnižší kalorickou hodnotou, neobsahuje sacharidy, veškerá energie je obsažena v etanolu. Jeden panák vodky obsahuje cca 300 kJ.

Čistá vodka je bez chuti, v koktejlech nebo přimíchaná do džusů není skoro cítit, snadno to lze s jejím množstvím přehnat.

Whisky

Whisky se destiluje z fermentované pšenice nebo ječmene a poté zraje v dřevěných sudech.

Po whisky lze mít snadno kocovinu.

Viníkem kocoviny po víně jsou siřičitany, které se ve vínu nacházejí.

Suché, nepřislazované víno má nejnižší množství kalorií, skleničku suchého vína si mohou občas dopřát i  diabetici.

alkohol

Víno díky obsahu tyrosolu a hydyroxytyrosolu pomáhá snižovat školdivý LDL cholesterol.

Červené víno se vyrábí stejně jako bílé víno, na rozdíl od něho se zpracovává včetně jadérek a slupky, obsahuje více resveratrolu a rostlinných antioxidantů než bílé víno.

Nevýhodou červeného vína je snadný vznik kocoviny.

Červené víno obsahuje více metanolu než bílé víno, játra zpracovávají jedovatý metanol až po té, co zpravovaly etanol.

Proto u červeného vína opilost i kocovina trvá déle. Růžové víno se vyrábí smícháním bílého a červeného vína.

Pivo je, co se týká vzniku kocoviny, nejméně rizikový nápoj nejen kvůli nízkému obsahu alkoholu, ale i kvůli vysokému obsahu vitamínů skupiny B.

Brandy se vyrábí destilací vína. Jeho výhodou je vysoký obsah antioxidantů, včetně vitamínu C.

Brandy způsobuje kocovinu a silnou bolest hlavy. Mezi další zdroje bolehlavu patří červené víno, rum whisky, gin.

Šampaňské a šumivá vína jsou dalším velmi rizikovým nápojem ohledně vzniku kocoviny. Vyrábějí se skoro stejně jako víno, jen déle a opakovaně kvasí, při tom vzniká oxid uhličitý.

Když už kocovina přišla, jak se s ní poprat

Někdy se stane, že po příjemném večírku se ráno probudíme s bolestí hlavy a dalšími nepříjemnými příznaky kocoviny.

Od ní nám může pomoci silná káva a k ní sklenice vody.

Káva působí dehydrataci, dehydratace podporuje kocovinu, dehydratace je jedna z příčin bolesti hlavy.

Silný masový vývar povzbudí, posílí a zbaví kocoviny.

Proti kocovině pomohou kyselé okurky, zavináče, kyselé zelí, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Vitamín C a vitamíny skupiny B obsažené v chlebu, celozrnném pečivu pomohou v boji proti kocovině.

Dalšími pomocníky jsou zelený čaj, který urychlí regeneraci a čaj z heřmánku nebo máty. Mátový, heřmánkový čaj zklidní žaludek a zmírní bolest hlavy.

Autorka: Evžena Janovská

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář