Jarní očistná kúra

Jaro je zde a s ním i potřeba očistit a zregenerovat naše tělo a zbavit ho toxických látek, které se v něm během zimy nahromadily. Málo denního světla, méně pohybu, méně ovoce a zeleniny, ale zato více sladkých a tučných jídel se na našem těle podepsalo.

Máme obvykle nějaké to kilo navíc, cítíme se unaveni a bez energie. Je čas na jarní očistnou kůru, která očistí naše tělo i mysl a zlepší nám kondici.

Očistná kúra je založena na vodě

Při jarní očistné kúře je nutné hodně pít, cca 2 až 3l denně. Nejvhodnější nápoj je obyčejná pitná voda. Voda je nejdůležitějším prostředkem proti překyselení organismu. Voda působí na naše tělo zásadotvorně, je transportním prostředkem pro kyslík a živiny, odvádí z našeho těla zplodiny látkové výměny.

Pro význam vody pro naše zdraví svědčí skutečnost, že cca 75 % našeho těla tvoří voda, obsah vody v buňkách je 60 až 70 %. Očistnou kúru můžeme začít vodou, do které jsme přidali jedlou sodu. Jedlá soda zvyšuje očistný účinek vody.

Nejefektivnější očistná kúra je jednodenní hladovka, při které se pije cca 3,5 l obyčejné pitné vody.

Hladovku je vhodné dělat ve dnech volna, dopřát si relaxaci, meditaci, procházku přírodou. Hladovka je nevhodná pro nemocné a psychicky labilní jedince. Pokud prožíváme hodně stresu, hladovce bychom se měli vyhnout, jinak bude výsledkem více škody než užitku.

Při očistné kůře bychom se měli vyhnout perlivé vodě, která působí kyselinotvorně. Po dobu jarní očistné kůry bychom se měli vyhnout také všem slazeným nápojům, alkoholu, černé kávě a černému čaji, tyto nápoje působí na naše tělo kyselinotvorně.

Zelenina a další zásadotvorné potraviny

Při jarní očistné kúře je nutné se vyhnout kyselinotvorným potravinám, tj. cukru, bílé mouce a výrobkům z ní, uzeninám, masu, tučným a sladkým jídlům. A naopak konzumovat zásadotvorné potraviny, to znamená potraviny, které v našem těle působí zásadotvorně.

Nelze se řídit chutí, např. citróny mají velmi kyselou chuť, v našem těle však působí zásadotvorně. Nejvhodnější je kořenová zelenina, červená řepa, kysané zelí, kvašená zelenina, tzv. pickles, šťávy z čerstvé zeleniny, nejlépe z červené řepy, mrkve. Výborným prostředkem pro detoxikaci těla je všechna zelenina.

Pro jarní očistnou kúru je vhodná zeleninová polévka, kdy se ve vodě uvaří mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, brokolice, nakonec se přidá sůl, nejlépe mořská a jedna polévková lžíce oleje.

Mezi zásadotvorné potraviny patří kromě zeleniny všechny druhy ovoce kromě švestek a brusinek. Silné zásadotvorné účinky mají i zakysané mléčné výrobky jako je např. podmáslí, kyška, biokys, bílý jogurt s živými bakteriálními kulturami.

Zásadotvorně působí také jáhly, vařené brambory a pohanka, která je pro svůj nízký obsah kalorií skvělou potravinou pro hubnutí. Mírný zásadotvorný účinek má mléko, tvaroh a tvarohové sýry typu žervé. Tvrdé sýry naopak působí v našem těle kyselinotvorně.

Další pomocníci při jarní očistné kúře

Jarní očistná kúra se neobejde bez dostatečné pravidelné pohybové aktivity, vhodná je chůze, která je nejpřirozenějším pohybem. Nordic walking, pokud je správně prováděný správnou technikou a správnými holemi, pomůže nám zbavit se nejen škodlivých látek, ale i nadbytečných kil a rychleji získat lepší fyzickou i psychickou kondici.

Dalšími pomocníky je dostatek spánku i odpočinku a také psychická pohoda. Stres působí v našem těle velmi silně kyselinotvorně. Jako relaxace může být masáž, sprcha, aromaterapie, poslech vážné hudby, četba, procházky přírodou. Pobyt v přírodě je prospěšný pro naše zdraví i pro naši psychiku.

Při jarní očistné kúře pomohou i bylinky

Výborným pomocníkem je kopřiva, 2 šálky čaje z listů kopřivy po dobu 2 až 3 týdnů pomůže našemu tělu zbavit se škodlivin. Kopřiva ničí a rozpouští škodliviny v těle, čistí krev. Kromě toho posiluje nervy, tvoří nová krevní tělíska, hojí žaludeční vředy, rozpouští a neutralizuje kyselinu močovou, pomáhá při únavě, anémii, revmatismu, dně, posiluje a vyživuje vlasy, upravuje hladinu glukózy v krvi.

Kopřiva také dodá našemu tělu draslík, síru, mangan, hořčík, křemičitany, karotenoidy, vitamín B2 a další zdraví prospěšné látky. Na jaře může používat kromě sušených listů čerstvé mladé listy kopřiv. Listy kopřiv lze sbírat od jara do září, nejúčinnější je sběr do konce května. Kopřivu není třeba dlouho hledat, roste téměř všude jako plevel, pouze není vhodné ji sbírat blízko silnice.

Připravte si čajové detoxikační zázraky

Čaj z kopřiv připravíme tak, že dvě lžičky listů kopřiv, čerstvých nebo sušených přelijeme ¼ l vody, která přešla varem, přiklopíme pokličkou. Po deseti minutách čaj scedíme a pijeme ho vlažný po doušcích tři krát denně jeden šálek po dobu cca tří týdnů. Mladé listy kopřiv jsou vhodné i na přípravu salátů, je třeba je však spařit, aby se odstranila jejich pichlavá, pálivá chuť.

Výborným pomocníkem je také kmín, který odvodňuje a odstraňuje z těla toxické látky. Velmi známý je kmínový čaj, který připravíme tak, že jednu lžičku kmínu zalijeme hrnkem vroucí vody a necháme cca 10 minut louhovat.

Pro jarní očistnou kúru je vhodný také čaj z kořene pampelišky a salát z jejích mladých listů. Vhodný je i neslazený zelený čaj a čaj z ostropestřce mariánského. Ostropestřec mariánský regeneruje jaterní tkáň, játra hrají klíčovou roli při odstraňování škodlivých látek z těla a při očistě těla. Léčivé účinky mají semena, užívá se nálev ze lžičky rozmělněných plodů na šálek vody dva až třikrát denně, nebo tři až čtyřikrát denně přímo čajová lžička prášku.

Očistnou jarní kúru lze provádět cca 3 až 4 týdny. Na internetu, v časopisech lze najít různé recepty na očistu těla, je však třeba se vyhýbat jednostranné stravě.

Naše tělo potřebuje i při jarní očistě dostávat všechny potřebné látky v dostatečném množství.

Autorka: Evžena Janovská

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář