Které tuky nám škodí nejvíce? Myslíte na své zdraví?

Tuky nejsou našimi nepřáteli, tělo je potřebuje pro správnou funkci, nelze je ze stravy vyřadit. 

Není tuk jako tuk, některé tuky nám prospívají, jiné nám naopak škodí. Které tuky nám prospívají, které tuky nám prospívají pouze v menším množství a kterým tukům bychom se raději měli vyhnout?

Proč naše tělo potřebuje tuky

Naše tělo potřebuje denně dostatečný příjem tuků pro správnou funkci mozku. Tuky jsou základními stavebními kameny mozkových a nervových buněk, zajišťují pružnost nervových vláken a rychlost nervových vzruchů. Bez tuků naše tělo nedokáže vstřebat vitamíny A, D, E, K, tj. vitamíny rozpustné v tucích.

Můžeme přijímat nadbytek těchto vitamínů, bude-li v naší stravě nedostatek tuků, bude naše tělo trpět nedostatkem těchto vitamínů.

Tuky jsou součástí buněčných membrán, dodávají našemu tělu energii, plní funkci termoregulační i ochrannou, chrání životně důležité orgány před zraněním.

Některé hormony jsou tvořeny mimo jiné tvořeny tuky. Tuky s obsahem více nenasycených mastných kyselin jsou prevence proti nemocem srdce. Tuky také dodávají jídlu chuť a vůni.

Denní příjem tuků by neměl překročit 35 % z celkově přijaté energie, 2/3 množství tuky by měly tvořit tuky rostlinného původu a rybí tuk a zbylá 1/3 množství tuků by měla být tvořena tuky živočišného původu.

Jaké jsou druhy tuků

Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami, které jsou tvořeny řetězci atomů uhlíku a vodíku.

Podle obsazení dvojných vazeb je dělíme na nasycené a nenasycené. Nenasycené kyseliny mají volnou jednu nebo více dvojných vazeb.

Nenasycené mastné kyseliny s jednou volnou dvojnou vazbou jsou mononenasycené.

Nenasycené mastné kyseliny s více volnými dvojnými vazbami se nazývají polynenasycené mezi ně patří omega – 3 a omega – 6 mastné kyseliny.

Nasycené mastné kyseliny nemají žádnou volnou vazbu, jsou obsaženy v tucích živočišného původu.

Naše tělo je v malém množství potřebuje. Jsou nezbytné při tvorbě steroidních hormonů včetně cholesterolu. Jsou také zdrojem esenciálních mastných kyselin, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit. Ve větším množství jsou rizikovým faktorem vzniku obezity a nemocí srdce a cév.

Trans mastné kyseliny vznikají při vysokém zahřívání olejů (nad 220°C), např. při příliš prudkém smažení pokrmů.

Nejběžnější je kyselina elaidová, která zvyšuje hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a snižuje hladinu žádoucího HDL cholesterolu.

Konfigurace trans se dá vyrobit umělou cestou, hydrogenací (při ní se mění pozice vodíkových atomů v uhlíkovém řetězci z cis na trans) výsledkem jsou ztužené tuky, rostlinná másla, rostlinné smetany, margaríny, které jsou obsaženy v cukrářských a pekařských výrobcích, např. sušenkách, polevách, koblihách, apod.

Uměle vytvořené mastné kyseliny jsou životu nebezpečné a v některých státech jsou jako potravina dokonce i zákonem zakázané. Trans mastné kyseliny ve stravě se považují se za nejškodlivější tuky, naše tělo neumí tyto hydrogenované tuky ani zpracovat ani odbourat.

Transformované tuky pronikají skrz membrány do buněk a ničí buněčný metabolismus. Užívání těchto tuků může mít za následek poruchu imunity, onemocnění srdce a cév včetně arteriosklerózy, záněty.

S velkou pravděpodobností mají negativní vliv na obezitu, podle výzkumů vytvářejí v těle dokonce takové aktivity jako přerozdělování tuků v oblasti břicha, a na diabetes.

Zdroje tuků

Tuky obsahující mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny by měly převažovat v naší stravě, měly by tvořit 2/3 přijatých tuků. Zdroji těchto tuků jsou ryby a plody moře, rostlinné oleje kromě kokosového a palmového oleje, ořechy, semínka, avokádo.

Tuků obsahujících nasycené mastné kyseliny bychom měli jíst méně.

S výjimkou rybího tuku se jedná o tuky živočišného původu. Nejvíce jich najdeme v sádle, tučném mase, slanině, másle, uzeninách, polevách, dortech, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu, tučném mléku a v tučných mléčných výrobcích.

Tuky, kterým bychom se měli raději vyhnout, jsou trans mastné kyseliny.

Ty jsou obsaženy v levných tucích, které se přidávají např. do cukrovinek, do běžného sladkého pečiva, např. koblih, aj.

S trans mastnými kyselinami se setkáme také v náhražkách čokolády, polevách, smetaně do kávy, v rostlinných ztužených tucích, např. margarínech.

Pokud se budeme vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, s trans mastnými kyselinami se nesetkáme.

Doporučení

  • Snížit celkové množství tuků, hlavně živočišných a používat zejména kvalitní za studena lisované rostlinné oleje.
  • Maximálně omezit polotovary, sušenky atp. (na obalech u složení jsou uvedeny hydrogenované nebo ztužené rostlinné oleje).
  • K mazání na chléb používat kvalitní máslo, občas smažit i na sádle.
  • Do teplých pokrmů patří za studena lisované oleje, přidávají se však až do hotových jídel.
  • Zařazovat pravidelně do jídelníčku zdroje omega 3 mastných kyselin a přirozené potraviny bohaté na kvalitní oleje jako je avokádo, ořechy a semínka nesmažené a nesolené. Je také doporučováno omezit solení.

Autorka: Evžena Janovská

.

Informace k Vašemu dalšímu studiu…

.

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář