Pečivo není při hubnutí zakázané

Mnozí lidé ve snaze zhubnout vyřadí ze svého jídelníčku pečivo pro jeho vysoký obsah kalorií. Mnohé redukční diety to doporučují, poukazují na vysoký obsah kalorií pečiva. Avšak pravda je jiná. V redukční dietě sice omezujeme kalorie, tj. tuky a sacharidy, avšak záleží na tom, z jakých zdrojů jsou hrazeny tuky a sacharidy. Sacharidy hradíme převážně z polysacharidů a ovoce, nezapomínejme však ani na vlákninu.

Při hubnutí není nutné se vzdát pečiva

Jeden z mýtů o hubnutí je, že se při hubnutí musíme vzdát pečiva, ale pečivo má své místo v redukční dietě, mělo by být pravidelnou součástí redukčního jídelníčku. Základem zdravé stravy která vede ke štíhlé linii a vytouženému hubnutí je především pravidelnost, pestrá strava, vyvážený příjem živin a dostatečný příjem sacharidů. Pečivo je zdrojem polysacharidů, které by neměly chybět v jídelníčku toho, kdo chce zhubnout.

Každé pečivo není vhodné pro redukční dietu

Pečivo by mělo dodat tělu nejen polysacharidy, ale také vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a mělo by dokázat dobře zasytit. Tyto podmínky splňuje celozrnné pečivo. Celozrnné pečivo je dobrým zdrojem vlákniny. K dalším přednostem celozrnného pečiva patří nízký glykemický index, tím vytváří pocit plnosti delší dobu po jídle a zabraňuje nadměrnému kolísání hladiny glukózy v krvi a tak pomáhá ke štíhlé linii. Celozrnné pečivo má sice vysokou hodnotu kalorií, sacharidů i tuků, ale není třeba se ho bát. Celozrnný, např. slunečnicový, žitný chléb, apod. je ideální, avšak není třeba se bát ani obyčejného chleba, např. Šumavy.

Pokud chceme zhubnout, měli bychom se vyhýbat bílému pečivu. Bílé pečivo má podobný obsah kalorií jako celozrnné pečivo, ale dodá tělu pouze energii, nic víc. Kromě toho má vysoký glykemický index a nedokáže dobře zasytit.

Jak si pečivo správně vybrat?

Pro správný výběr pečiva není rozhodující jeho barva, ale jeho složení. Kritériem pro rozlišení celozrnného pečiva od bílého pečiva je obsah vlákniny. U celozrnného pečiva má být obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 4 g a více. Proto je nutné sledovat složení různých druhů pečiva. Barva pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva, čím je pečivo těžší, tím je v něm více vlákniny. Celozrnné pečivo je hutnější a těžší. Jestli je pečivo celozrnné, můžeme poznat pohmatem, celozrnné pečivo není lehké a nadýchané. Celozrnné pečivo by mělo kromě pšeničné mouky obsahovat i jiné mouky, obvykle obsahuje žitnou, špaldovou nebo grahamovou mouku. Mezi další složky celozrnného pečiva patří lámanka, otruby, vločky, šrot, slunečnicová, lněná a sezamová semínka. Semínka uvnitř pečiva lze poznat pouhým okem. Existují i jedno druhová celozrnná pečiva, např. žitný chléb, který je vyroben pouze ze žitné mouky. U balených druhů pečiva je složení výrobků uvedeno na obalu, u nebalených druhů pečiva by měla být napsaná cedulka, z jaké mouky je vyrobeno. Není-li údaj uveden, je třeba se buď zeptat obsluhujícího personálu, nebo si zjistit složení pečiva doma na internetu.

Pozor na podvody: tmavé pečivo neznamená, že je celozrnné

Mnoho lidí si myslí, že čím je pečivo tmavší, tím je zdravější. Ale to je omyl, tmavé pečivo neznamená, že je celozrnné. Výrobci na nás zkoušejí své triky s cílem nás oklamat, jedním z jejich triků je dobarvování pečiva potravinářským barvivem nebo karamelem. Celozrnné pečivo se od bílého pečiva neliší barvou, ale složením. Zvykli jsme si sledovat složení výrobků na obalu u různých potravin, nezapomínejme je sledovat i u pečiva. Jedině tak nenaletíme trikům výrobců, kterými se nás snaží oklamat.

A jak je to s přílohami?

Není příloha jako příloha. O tom, že kynuté knedlíky nepatří do redukčního jídelníčku, není pochyb. Ideální příloha je pohanka, obsahuje vlákninu a další cenné látky, malé množství kalorií a dokáže zasytit. Dalšími výbornými přílohami jsou vařené nebo šťouchané, prolisované brambory, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, luštěniny. Méně vhodná je bílá rýže a těstoviny z bílé pšeničné mouky, tyto přílohy obsahují pouze energii a mají vyšší glykemický index. Pokud si je přesto chceme dopřát, je vhodné k nim přidat zeleninu, která díky obsahu vlákniny sníží glykemický index. Vhodné je také libové maso, díky obsahu bílkovin déle zasytí. Pokud si chceme dopřát bramborové knedlíky, noky, tak v žádném případě nesmí být plněné a je doporučované je konzumovat v menším množství a přidat více zeleniny. Pokud má někdo chuť na bramborovou kaši, je vhodné si ji připravit doma. Instantní kaše není vhodná, má vysoký glykemický index.

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář