Cukrovka Diabetes dieta

Cukrovka Diabetes 2. typu je nejrozšířenější formou, vyskytuje se asi v 90% případů a proto se nyní budeme věnovat právě tomuto typu, u kterého převážně stačí správná dieta, zatímco u prvního typu je většinou nutná léčba inzulínem i když samozřejmě dietu, o které bude řeč je možno použít v obou případech.

Jakým způsobem je tedy možné předejít vzniku diabetu, případně, pokud již člověk touto chorobou trpí, jak ji zmírnit nebo v některých případech vyléčit?

Touto chorobou většinou trpí lidé, kteří mají sklon k obezitě.

Rozvíjí se postupně, plíživě a nenápadně, v čemž právě spočívá její nebezpečí. Velký vliv na její rozvoj má strava a způsob života.

Příznaky a následky onemocnění Cukrovkou Diabetes.

Mezi běžné příznaky patří časté a nadměrné močení, neúměrná žízeň, úbytek váhy, vyčerpání, zvýšená chuť k jídlu, opakované infekce například močového ústrojí.

Oba typy cukrovky pak provázejí kardiovaskulární choroby, poškození nervů ztráta zraku a onemocnění ledvin.

Jak může strava při Cekrovce Diabetes pomoci?

Především je zapotřebí pomocí stravy upravit rovnováhu pH v organismu.

Příliš vysoká kyselost organismu velmi přispívá ke vzniku a rozvoji diabetu.

Diabetes je právě s největší pravděpodobností důsledkem nerovnováhy pH vnitřních tekutin organismu, systémové acidózy, jež narušuje optimální činnost buněk, které tekutiny obklopují.

Kyseliny ničí inzulinové receptory na buněčných membránách, takže organismus nemůže inzulin dostatečně využít. Všechny výše uvedené příznaky diabetu jsou výsledkem snahy organismu znovuzískat či udržet rovnováhu pH krve a tkání.

Toho je možné dosáhnout právě stravou.

První krok v dietě pro Diabetes

Především je zapotřebí přejít na alkalickou stravu a vyloučit co nejvíce potravin, které kyselost způsobují.

Je potřeba pamatovat na to, že kyselost organismu kromě stravy způsobuje také přemíra stresu a kouření. I zde je potřeba dbát na vyloučení těchto faktorů.

Které potraviny tedy zařadit v co největším množství do našeho jídelníčku?

Především je to zelenina a zeleninové šťávy, které hlavně při zahájení diety organismus pročistí a dodají potřebné tekutiny a živiny.

Velmi dobrá je brokolice, zelí ( šťáva ze syrového zelí), celer, kapusta, ředkvičky, květák, zelená zelenina – ledový salát, špenát, petržel. Velký význam mají při diabetu lněná semínka rozdrcená nebo lněný olej jako zdroj OMEGA 3.

Také vodní meloun je vhodný pro diabetiky včetně jeho slupky, ze které pokud se důkladně omyje se dá v odšťavňovači získat dobrá šťáva.

Zelenina se dá konzumovat jak v syrovém stavu, tak tepelně upravená, nejlépe dušená, případně dělaná v páře, nebo i grilovaná.

Ovoce

Vzhledem k tomu, že obsahuje cukr, měli by ho diabetici jíst v omezeném množství a ne všechny druhy.

Vhodné jsou citrony, pomeranče i šťáva z nich, meruňky, čerstvé broskve, jahody, maliny, borůvky. Podrobnější návod, co a v jakém množství jíst můžete získat, pokud navštívíte naše Centrum moderní diagnostiky

Druhý krok v dietě pro Diabetes

Vyřadit ze svého jídelníčku potraviny, které nedělají lidem dobře ani vzhledem k diabetu ani vzhledem k mnoha jiným civilizačním chorobám.

Jaké potraviny to jsou?

Především uzeniny, maso, které by se ale u diabetiků zcela vyloučit nemělo, ale jeho spotřeba se dá omezit a konzumovat jen libové maso krůtí, králičí, ryby apod.

Dále potom tuky, samozřejmě sladkosti i DIA, margaríny a rostlinné tuky, které se v reklamě propagují jako velmi zdravé, ale ve skutečnosti je to to nejhorší, co diabetik může jíst. Smažené věci, hranolky, řízky, tučné sýry, velké množství luštěnin a samozřejmě alkohol.

Je ještě velké množství potravin nevhodných pro diabetiky, ale vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, každý je v jiném stádiu diabetu, potřebuje také každý trochu jiný přístup a jinou skladbu potravy.

V našem Centru moderní diagnostiky můžete získat individuální doporučení určené přímo pro vaši osobu.

Objednat na konzultaci se můžete zde.

Třetí krok v dietě pro Diabetes

Je zapotřebí také zajistit dostatečný přísun minerálních látek jako je draslík, hořčík, vápník, chrom atd.

Například hořčík je důležitý pro udržení srdečního rytmu, pomáhá při stresu, chrom zase hraje důležitou úlohu právě při látkové výměně cukru.

Všechny tyto důležité minerály je sice možné získat z potravy, ale pouze v malém množství, protože v dnešní době zelenina už neobsahuje potřebné živiny v takové míře, jak by bylo potřeba. Je proto nutné získávat je formou doplňků stravy.

Jak postupovat?

Jelikož každému člověku chybí ve větší míře něco jiného, je dobré zjistit nejdříve, který prvek vám chybí v závažném množství.

To můžete zjistit v našem Centru moderní diagnostiky, pokud se necháte vyšetřit na QMR přístroji. Podle toho se potom dá určit nejvhodnější přípravek k užívání pro každého jednotlivce.

Čtvrtý krok v dietě pro Diabetes

Při předcházení i při léčbě diabetu je kromě stravy a vhodné diety dbát i na celkový životní styl.

Co nejvíce vyloučit pokud možno stres, omezit kouření, nebo ještě lépe úplně přestat kouřit a zařadit do svého života dostatek pohybu.

A zase jsme u toho, že pro každého člověka se hodí něco jiného.

Záleží na míře onemocnění, zda kromě diabetu má ještě jiné choroby, na věku a celkové kondici.

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář