Mozek – co mu dodá jídlo a pití a jak by měla vypadat zdravá snídaně…

Velký mozek je často zaměňován s mozkem – ačkoli tvoří pouze jeho část; po dlouhou dobu byl orgánem očím neviditelný…
 
mozek, zdravá snídaně, výživa pro mozek
 
Mozek je chráněn lebkou a třemi obaly tvořenými mozkovými plenami. Sklád se:

  • z mozečku, který zajišťuje udržování rovnováhy a koordinaci pohybů,
  • z mozkového kmene – spojovacího článku mezi míchou a mozkem, který řídí zejména procesy dýchání a srdeční rytmus,
  • a z velkého mozku.

 

Mozek má velkou spotřebu…

Mozek dospělého člověka sice váží v průměru 1,4 kilogramu a představuje tak jen asi 2 procenta tělesné váhy, ale spotřebuje 20 procent glukózy organismu, což svědčí o výši jeho energetických nároků. Mozkové buňky si nevytvářejí zásoby, a proto musí být neustále zásobovány krví.
Každou minutu jsou tak obnovovány dvě třetiny jejich glukózy. Dalším důsledkem vysoké aktivity mozku je to, že mozek spotřebovává velké množství kyslíku – asi 20 procent kyslíku, který vdechne organismus, když je v klidu.
 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

Gratulujeme. Jste skvělí... Děkujeme za čtení příspěvku... 

Registrujte se na webu pro další skvělé dárky... 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

Znečisťující látky, bio potraviny a alobal

Všechny potravinářské výrobky obsahují v různém poměru zbytky znečišťujících látek i přísady určené ke zvýraznění chuti nebo barvy, k zachování konzistence, kvůli konzervaci a podobně.
Dávejte přednost výrobkům v bio kvalitě…
I když mohou obsahovat stopy znečišťujících látek z důvodu kontaminace okolních polí, vody nebo vzduchu, nejsou při pěstování chemicky ošetřovány a stále je v nich méně hnojiv a pesticidů než v běžných potravinách.
Vyhněte se používání alobalu k přikrývání kyselých potravin, vyřaďte z kuchyně hliníkové výrobky. Dávejte přednost syrovým, neupraveným potravinám.
zdraví, zdravý životní styl, zásady, skupina zdraví, facebook zdraví
 

Náš rostoucí věk a skladba potravin

S postupujícím věkem máme sklon neměnit rejstřík svých oblíbených jídel, přitom teprve neznámá jídla a nezvyklé kombinace mozek přinutí, aby se probudil a uvedl do pohybu neuronové obvody, které až dosud zahálely.
Moderní stravování v západních zemích je jednotvárnější a chuťově méně výrazné než kdysi, zejména pokud jde o ovoce a zeleninu: například pěstitelům čekanky se podařilo z velké části zmírnit typickou hořkou chuť tohoto druhu zeleniny a jablka jsou dnes mnohem sladší a málokdy mají svíravou chuť.
Zkuste si obstarat zapomenuté druhy ovoce a zeleniny, jako jsou trnky, staré odrůdy jablek, pastinák, kořenový kerblík.
Jezte zeleninu v bio kvalitě, která si díky pozvolnému růstu zachovává koncentrovanější vůně.
 

Do jídel přidávejte hořké přísady

Hořká je chuť, která z našeho jídelníčku téměř vymizela, a přitom jsou například rukola, méně sladké citrusové ovoce či pampelišky velice zdravé.
Co možná nejčastěji ochutnávejte nová exotická i tradiční jídla.
Pro váš mozek je nejdůležitější vybočit ze starých kolejí…
 

Probuďte svůj mozek: snídaně

Snídaně je nejdůležitější jídlo z celého dne.
Při probuzení, po osmi až dvanácti hodinách půstu, totiž mozek čerpá ze zbylých zásob cukru, které se v organismu ještě nacházejí, a rozbíhá se zpomaleně.
Jen vyvážená a vydatná snídaně vám umožní dobře nastartovat mozkové funkce, abyste až do oběda netrpěli nepřekonatelnou únavou nebo neschopností soustředit se a cokoli udělat.
Že snídaně hraje ve správné výživě důležitou roli, bylo prokázáno v mnoha studiích.
Lidé, kteří se ráno dostatečně nasnídají, podávají dopoledne lepší duševní výkony:

  •  lépe udrží pozornost,
  • prodělávají méně pracovních úrazů a
  • v testech na logiku a přemýšlení vykazují lepší výsledky.

Je také známo, že lidé, kteří snídají, mají menší sklon k tloustnutí.
O důvod navíc, proč věnovat pozornost jídlu, které tak často odbýváme.
Nedostatek chuti k jídlu po ránu je často způsoben nesprávným rozložením jídel v předchozím dni: příliš pozdě nebo vydatně jste večeřeli nebo máte sklon něco soustavně pojídat celý den. Nedopřejete tak svému zažívacímu ústrojí chvíli oddychu, která je pro něj nezbytná.
Snídaně by měla být zdrojem 25 procent našich denních energetických příjmů, a měla by tedy obsahovat 500 až 600 kilokalorií.
Má-li náš organismus správně fungovat, musí nám snídaně dodat rozmanité živné látky.
K ránu jsou zásoby glukózy z valné části vyčerpány a je nezbytné dodat tělu pohonné látky.
V ideálním případě by měla snídaně zahrnovat nejméně tři druhy potravin:
obilninový výrobek, který tělu dodá složené sacharidy,
ovoce jako zdroj vitaminů a
mléčný výrobek kvůli vápníku.
Tento jídelníček doplňuje nápoj pro dehydrataci organismu.