Náš mozek – regenerace s pomocí lehké večeře a jak na cukry a sůl…

Regenerace: lehká večeře…
V noci mozek třídí a propojuje informace, které přijal během dne, odpočívá, sní…
Také tato fáze je důležitá pro to, abychom druhý den podávali dobré duševní výkony.
Chceme-li zkvalitnit svůj spánek, a tedy fungování mozku, není nad lehkou a vyváženou večeři.

V noci mozek funguje naplno, stále potřebuje glukózu. Avšak aby jeho práce byla efektivní, musí ostatní orgány odpočívat. Dbejte tedy na to, abyste nepřetížili své zažívací ústrojí příliš vydatným jídlem, neboť trávení vyžaduje značné množství energie.

Ale naopak, po nedostatečném jídle mozek a nervová tkáň hladoví a fungují zpomaleně.

Večeře tedy má být komplexní, což znamená, že v ní mají být zastoupeny všechny skupiny potravin.

Pro snadnější trávení omezte množství a volte jídla s nižším obsahem tuků.

Měli byste použít následující:

 

  • zeleninu nebo škrobové potraviny,

 

  • porci bílkovin,

 

  • mléčný výrobek,

 

  • ovoce a

 

  • plátek chleba pro dodání sacharidů.

 

Všeobecně se tvrdí, že večeře by měla být nejpozději v pět hodin večer. Je to pravda pouze v případě, že jdete spát nejpozději v devět hodin. Zůstáváte-li vzhůru delší dobu, přizpůsobte tomu čas večeře tak, abyste hlavní večeři měli čtyři hodiny před spaním.

Jak na cukry?

 

Mozek funguje velmi zvláštním způsobem: nepřetržitě spotřebovává glukózu, ale neukládá ji do zásoby

Denně potřebuje nejméně 120 gramů, proto je prvořadým úkolem zásobovat jej pravidelně a dostatečně. Pomalé cukry neboli složité sacharidy obsažené například v těstovinách a luštěninách předávají energii do krve postupně, a mozek tak zůstává výkonný celý den.

Potravinám bohatým na pomalé cukry se říká potraviny s nízkým glykemickým indexem, neboť sacharidy v nich obsažené mají tu výhodu, že je organismus vstřebává v průběhu celého trávení. Při vyšším příjmu potravin s nízkým glykemickým indexem dokážeme dlouhodobě podávat vyšší fyzický i duševní výkon, také si snáz udržíme stálou váhu.

Mezi potraviny obsahující složité cukry, patří především:

  • těstoviny, 
  • luštěniny, 
  • čerstvé i sušené ovoce, 
  • suché olejnaté plody a
  • semena.

Abyste zvýšili příjem sacharidů pomocí pomalých cukrů, vybírejte si celozrnné obiloviny, bohaté na vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukrů. 

Jezte čerstvé ovoce, jeho glykemický index je nízký, neboť obsahuje fruktózu, přírodní cukr, který organické tkáně využívají pomalu. 

K zahnání mírného pocitu hladu a udržení pozornosti, například za volantem, také výborně poslouží sušené ovoce, jako jsou:

  • meruňky, 
  • švestky, 
  • fíky, 
  • rozinky a 
  • podobně. 

Těstoviny vařte al dente, tedy do poloměkka. Jejich glykemický index je potom nižší, než jsou-li uvařené do měkka.

Velice důležitý je i způsob, jakým vaříte brambory: dejte přednost vaření v páře a ve slupce. Brambory vám pak dodají více dlouhodobé energie než například bramborová kaše.

Samostatnou kapitolou je čokoláda, nebo lépe řečeno kakao, které obsahuje. 

  • Působí relaxačně, antidepresivně a tříbí pozornost. 
  • Je zdrojem hořčíku a antioxidantů, je v ní soustředěno množství ochranných látek.
  • Je to mírná droga, jejíž pravidelné požívání není zakázáno. 
  • Obsahuje kofein a teobromin, dvě složky, které zrychlují srdeční rytmus. 
  • Obsahuje serotonin, neuropřenašeč přirozeně přítomný v mozku, a také hořčík, minerál s uvolňujícími účinky nezbytnými pro nervosvalový aparát. 

Při konzumaci čokolády se mimo jiné vylučují endorfiny, „hormony štěstí“, jimiž lze také vysvětlit její schopnost tlumit úzkost. Nesmíme také zapomenout na obsah polyfenolů, molekul s antioxidačními účinky, které chrání buňky lidského těla před stárnutím v důsledku působení volných radikálů.

A co sůl? 

Nadměrné solení může způsobovat vysoký tlak a poškozuje tepny včetně těch, které zásobují mozek. Stávají se křehčími, ztrácejí pružnost a správně mozek neprokrvují. 

Na naši nadměrnou spotřebu soli nemá až takový vliv to, jak si doma osolíme jídlo na talíři, ale spíše sůl obsažená:

  • v sýrech, 
  • uzeninách, 
  • chlebu, 
  • sušenkách, 
  • jemném pečivu a 
  • dalších průmyslových výrobcích.

Přesto nemůže být ani řeč o tom, že bychom sůl ze stravy zcela vyloučili: sodík je totiž látka pro naše zdraví nezbytná.

Rozšiřte Informace sdílené v článku: Zanechte Komentář...

Napsat komentář