Konečně se dostáváme k základní složce mozku – vodě
Voda nejenže roznáší živné látky, ale odstraňuje také látky neužitečné.
Proto nezapomínejte pít, abyste po celý den mozek zavodňovali.
Mnozí, zejména malé děti a starší lidé, těžko poznají žízeň.
Pít je ovšem zapotřebí ještě předtím, než vůbec žízeň pocítíme. Je to důležité pro svaly, ale také pro nervovou a mozkovou tkáň.
Mírná dehydratace může způsobit bolesti hlavy, lehkou zmatenost a ztrátu rovnováhy.
Aby mohl mozek fungovat optimálně, je třeba jej dostatečně zavodňovat.
Naše denní potřeba vody je zhruba 2,5 litru, z nichž asi jeden litr je obsažený v jídle.
Ovoce, zelenina, ale i maso a ryby nebo mléčné výrobky totiž obsahují 75-95 procent vody.
Zbývající asi 1,5 litru pokryjí nápoje, jako je voda, čaj, káva, ovocné šťávy, vývar a podobně.
Na to, kolik vody potřebujeme, má vliv také teplota okolního prostředí a fyzická aktivita.
Když je velké horko, může potřeba vody stoupnout až na 3 litry. Pokud vám voda nechutná, nahraďte ji teplými nápoji, především neslazenými:
bylinkovým nebo
zeleným čajem,
slabou kávou nebo
kávou bez kofeinu,
meltou,
případně Carem.
Nezapomeňte také ochutit vodu několika kapkami citronové, pomerančové nebo bezinkové šťávy a pak ji nechte vychladit.
Sycené vody a minerálky mají zase vysoký obsah hydrouhličitanů a vápníku, někdy i hořčíku, který představuje pro tělesnou rovnováhu výrazný přínos.
Samostatnou kapitolou je mléko.
Mléko je nejzákladnější, první potravinou, se kterou se v životě setkáme.
Jeho potřeba se postupně snižuje do věku přibližně tří let, později se může vyvinout i alergie na laktózu.
A přestože jsme jedinými savci, kteří konzumují mléko živočichů jiného druhu, má v našem jídelníčku oprávněné místo.
Mléko a mléčné výrobky obsahují aminokyselinu tryptofan, který obsahuje bílkoviny a umožňuje organismu vyrábět serotonin, často nazývaný jako „hormon štěstí“. Ten má významný vliv na vyváženost naší psychiky a na dobrý spánek.
Takže zvyk dávat dětem před spaním skleničku mírně oslazeného mléka můžeme s klidem převzít i v dospělosti.
Tryptofan obsažený v mléce spolu s práškovým cukrem podněcuje syntézu serotoninu. Lék na klidný a sladký spánek je to zcela neškodný.
V potravinách, které jíme, jsou obsaženy mnohé složky poškozující nervový systém.
Jsou to aditiva umožňující konzervaci potravin, pesticidy, oxid hlinitý, těžké kovy, a také docela jednoduše alkohol.
Zcela vyloučit jedovaté látky ze stravy je téměř nemožné, co však ovlivnit dokážete, je alkohol.
Alkohol poškozuje zejména membrány neuronů a narušuje křehkou rovnováhu neuropřenašečů, malých molekul, které přenášejí informaci mezi neurony.
Připomeňme, že tolerovaná hranice je dnes jedna až dvě skleničky vína denně.
Náš mozek, voda a pitný režim – co byste měli dodržovat, čemu se vyhnout…
Konečně se dostáváme k základní složce mozku – vodě
Voda nejenže roznáší živné látky, ale odstraňuje také látky neužitečné.
Proto nezapomínejte pít, abyste po celý den mozek zavodňovali.
Mnozí, zejména malé děti a starší lidé, těžko poznají žízeň.
Pít je ovšem zapotřebí ještě předtím, než vůbec žízeň pocítíme. Je to důležité pro svaly, ale také pro nervovou a mozkovou tkáň.
Mírná dehydratace může způsobit bolesti hlavy, lehkou zmatenost a ztrátu rovnováhy.
Aby mohl mozek fungovat optimálně, je třeba jej dostatečně zavodňovat.
Naše denní potřeba vody je zhruba 2,5 litru, z nichž asi jeden litr je obsažený v jídle.
Ovoce, zelenina, ale i maso a ryby nebo mléčné výrobky totiž obsahují 75-95 procent vody.
Zbývající asi 1,5 litru pokryjí nápoje, jako je voda, čaj, káva, ovocné šťávy, vývar a podobně.
Na to, kolik vody potřebujeme, má vliv také teplota okolního prostředí a fyzická aktivita.
Když je velké horko, může potřeba vody stoupnout až na 3 litry.
Pokud vám voda nechutná, nahraďte ji teplými nápoji, především neslazenými:
Nezapomeňte také ochutit vodu několika kapkami citronové, pomerančové nebo bezinkové šťávy a pak ji nechte vychladit.
Sycené vody a minerálky mají zase vysoký obsah hydrouhličitanů a vápníku, někdy i hořčíku, který představuje pro tělesnou rovnováhu výrazný přínos.
Samostatnou kapitolou je mléko.
Mléko je nejzákladnější, první potravinou, se kterou se v životě setkáme.
Jeho potřeba se postupně snižuje do věku přibližně tří let, později se může vyvinout i alergie na laktózu.
A přestože jsme jedinými savci, kteří konzumují mléko živočichů jiného druhu, má v našem jídelníčku oprávněné místo.
Mléko a mléčné výrobky obsahují aminokyselinu tryptofan, který obsahuje bílkoviny a umožňuje organismu vyrábět serotonin, často nazývaný jako „hormon štěstí“. Ten má významný vliv na vyváženost naší psychiky a na dobrý spánek.
Takže zvyk dávat dětem před spaním skleničku mírně oslazeného mléka můžeme s klidem převzít i v dospělosti.
Tryptofan obsažený v mléce spolu s práškovým cukrem podněcuje syntézu serotoninu. Lék na klidný a sladký spánek je to zcela neškodný.
V potravinách, které jíme, jsou obsaženy mnohé složky poškozující nervový systém.
Jsou to aditiva umožňující konzervaci potravin, pesticidy, oxid hlinitý, těžké kovy, a také docela jednoduše alkohol.
Zcela vyloučit jedovaté látky ze stravy je téměř nemožné, co však ovlivnit dokážete, je alkohol.
Alkohol poškozuje zejména membrány neuronů a narušuje křehkou rovnováhu neuropřenašečů, malých molekul, které přenášejí informaci mezi neurony.
Připomeňme, že tolerovaná hranice je dnes jedna až dvě skleničky vína denně.
Co chcete vyhledat?
Nejnovější Příspěvky
Nedávné komentáře
Kategorie Příspěvků
Kalendář